Aktivnosti, stručni skupovi, najave…

Na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u sklopu aktivnosti Stručnog usavršavanja 21. veljače 2019. godine održan je cjelodnevni stručni skup:

logo_2020+nZEB

Zgrade 2020+

Energetska učinkovitost i održivost zgrada nakon 2020.

 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05

Skup su organizirali Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Klaster za energetsku učinkovitost i održivost u zgradarstvu – nZEB.hr u suradnji s tvrtkom Wienerberger Ilovac d.o.o.

Stručni skup održan je u Velikoj dvorani fakulteta, a prisustvovalo je 300 sudionika iz svih krajeva Hrvatske.

 

Predavanja je održalo 20 predavača koji su predstavili teme iz područja:

– predstavljanje i promocija aktivnosti Klastera nZEB.hr
– propisi, smjernice i planovi iz područja energetske učinkovitosti i održivog razvoja u zgradarstvu
– predstavljanje Revidirane direktive o energetskim svojstvima zgrada
– projektiranje i izvedba novih i obnova postojećih energetski visoko učinkovitih i održivih zgrada
– materijali, proizvodi i sustavi za energetski visoko učinkovite i održive zgrade
– iskustva i izvedeni primjeri energetski visoko učinkovitih i održivih zgrada

Skup je organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva graditeljstava i prostornog uređenja RH i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske – HATZ.

Skup je započeo predsjednik Klastera, prof.dr.sc. Zoran Veršić, predstavljanjem Klastera za energetsku učinkovitost i održivost u zgradarstvu – nZEB.hr. Nakon uvoda uslijedilo je svečano pristupanje Ministarstva graditeljstava i prostornog uređenja RH Klasteru nZEB.hr kojeg je uz predsjednika Klastera nZEB.hr potpisao Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja RH koji se potom obratio skupu i svečano ga otvorio.

U uvodnom dijelu skupu se obratio prof. dr.sc Vladimir Andročec, predsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i prof. dr.sc. Krunoslav Šmit, dekan Arhitektonskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon svečanog uvodnog dijela započeo je radni dio skupa na kojem je sudjelovalo 20 predavača s Arhitektonskog Fakulteta, Građevinskog fakulteta, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te tvrtka sponzora stručnog skupa.

Sponzori ovog stručnog skupa bile su tvrtke AGC Flat Glass Adriatic, Alukonigstahl, Baumit, Robert Bosch, Knauf Insulation, Mapei – Croatia, Profine Croatia, Schöck, Velux Hrvatska, Hydro Building Systems – Wicona, Wienerberger Ilovac, Wurth- Hrvatska.

Medijski pokrovitelji skupa bili su Pro gradnja, Gradimozadar.hr, Dom na kvadrat, Webgradnja.hr i Gradimo.hr.

Stručni skup su podržali projekti: Net-UBIEP – Project Network for Using BIM to Increase the Energy Buildings Performance, Fit to NZEB i Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju / CPD4GB.

U vrijeme održavanja stručnog skupa u auli AGG fakulteta održana je izložba sponzora, a u dvorišnom dijelu AGG-a bio je izložbeni kamion za predstavljanje stakla tvrtke AGC – Glass Shuttle.

Posljednje predavanje stručnog skupa održano je u predavaonici na prvome katu na kojem je prikazano ispitivanje “Blower door test” i termografsko snimanje.

Skup je završio u 17 sati.

Fotografije sa skupa možete pogledati u našoj galeriji  >>

Predavanja u *.pdf formatu naći ćete OVDJE >>

 

Voditelj aktivnosti
Izv. prof. dr.sc. Zoran Veršić

Zgrade_2020_21_02_2019_program_11-1

Program skupa u *.pdf formatu možete preuzeti OVDJE >

Održana stručna konferencija “Energetska učinkovitost u zgradarstvu – za bolje sutra”

 • DSC_0439
 • aIMG_2464
 • 2018_09_27.image1.w

U organizaciji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, 26. i 27. rujna 2018.g. u Hotelu Sheraton u Zagrebu održana je stručna međunarodna konferencija “Energetska učinkovitost u zgradarstvu – za bolje sutra”.

Ministarstvo je konferenciju, za preko 200 sudionika, organiziralo u sklopu ovogodišnjeg predsjedanja Republike Hrvatske Srednjoeuropskom inicijativom – SEI (Central European Initiative – CEI). Svoja iskustva i primjere dobre prakse, sudionicima konferencije predstavili su stručnjaci iz Njemačke, Belgije, Austrije, Češke, Ukrajine, Nizozemske, Poljske, Italije, Slovačke, Litve, Mađarske, Rumunjske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Prioriteti hrvatskog predsjedanja usmjereni su na proširenje EU, te na prijenos znanja i iskustava iz (pred)pristupnog procesa, gospodarsku suradnju, suradnju na području kulture, izazove migracija, intenziviranje suradnje SEI-a s drugim regionalnim i međunarodnim organizacijama te nastavak parlamentarne suradnje.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar u svom je uvodnom izlaganju rekao da je Hrvatska odlučila organizirati ovu konferenciju svjesna važnosti teme energetske učinkovitosti. “Tema je aktualna cijeloj Europi, a energetska učinkovitost jedan je od strateških prioriteta EU”, naglasio je Štromar te dodao: “Dosad je već za energetsku obnovu javnih zgrada rezervirano više od 260 milijuna eura, jedan dio tog novca je već uložen, jedan dio se ugovora, a jedan dio će se tek sada ugovarati u sljedećih mjesec-dva”, rekao je Štromar.

 

(više fotografija pogledajte u našoj galeriji >)

Konferencija je okupila ekspert govornike s područja SEI-a i one van SEI-a s istim ciljem: predstavljanja zakonodavstva i strateških dokumenata o energetskoj učinkovitosti i energetskoj obnovi zgrada, dijeljenja iskustava u korištenju ESI fondova za financiranje energetske obnove zgrada i promicanje korištenja obnovljivih izvora energije, promicanja koncepta zgrada gotovo nulte energije (nZEB), predstavljanja informacijskih sustava za praćenje i analizu potrošnje energije u zgradama javnog sektora, sustava za energetsko certificiranje zgrada i sustava za mjerenje i verifikaciju ušteda (SMIV).

Tema konferencije aktualna je cijeloj Europi, a energetska učinkovitost jedan je od strateških prioriteta Europske unije. Cilj Europske unije jest neovisnost po pitanju energije, kao i usporavanje cjelokupnih klimatskih promjena.

Smanjenje emisija C02 i povećanje energetske učinkovitosti nastoji se postići putem europskog zakonodavstva, međusektorskom suradnjom, povezivanjem međunarodnih, nacionalnih i regionalnih dionika, EU projektima, te poticanjem istraživanja u području energetike.

U Hrvatskoj i cijeloj Europskoj uniji gotovo 50% konačne potrošnje energije upotrebljava se za grijanje i hlađenje, od čega 80% u zgradama. Europa nastoji na različite načine reducirati emisije štetnih plinova i usporiti klimatske promjene, a za to je ključan sektor energetike.

Provođenjem politike energetske učinkovitosti u zgradarstvu, osim energetskih ušteda, pridonosimo gospodarskom rastu, osobito u građevinskom sektoru i pratećim industrijama, dakle dobrobiti su višestruke. Provedbe programa energetskih obnova, a posebno obnova stambenih zgrada, implicira smanjenje emisije CO2, nova zapošljavanja, povećanje sigurnosti opskrbe energijom, povećanje tržišne vrijednosti nekretnina te poboljšanje uvjeta stanovanja.

U svakom slučaju, provedba mjera energetske učinkovitosti neupitno stvara brojne koristi koje značajno nadmašuju troškove za provođenje investicija.

Zadatak za sve dionike i protagoniste u sektoru graditeljstva je potaknuti na pokretanje i aktivno djelovanje, koristeći sve raspoložive potencijale u cilju donošenja nacionalnih politika povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora u zgradarstvu.

Republika Hrvatska, kao država članica Europske unije, u svoje je zakonodavstvo ugradila ciljeve Unije, aktivan je sudionik međunarodnih projekata i organizacija koji se bave temom energetske učinkovitosti, kroz više programa energetske obnove provela je uspješne obnove zgrada, koristeći nacionalne i europske izvore financiranja. Stoga, sa zadovoljstvom dijeli dobra i loša iskustva te je voljna prihvatiti znanja i iskustva ostalih država, što je i jedan od ciljeva ove konferencije.

U četvrtak 27. rujna 2018. godine u Hotelu Westin održan je i prateći događaj konferencije pod nazivom “Prvi otvoreni dijalog partnera” na kojem je potpisana “Povelja o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine”. Povelju su potpisali predstavnici prve grupe partnera: Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatske udruga proizvođača toplinsko fasadnih sustava, Hrvatskog savjet za zelenu gradnju i Klastera nZEB.

Tema ovog pratećeg događaja bila je implementacija standarda zgrade gotovo nulte energije i nacionalne Dugoročne strategije energetske obnove zgrada do 2050. Cilj je zajedničkim dijalogom potaknuti uspješnu implementaciju standarda zgrada gotovo nulte energije te provedbu nacionalne dugoročne strategije energetske obnove zgrada kako bi poduprli transformaciju postojećeg fonda zgrada u energetski visokoučinkovit i dekarboniziran fond zgrada do 2050. godine.

Dijalog je okupio predstavnike državne uprave i jedinica lokalne samouprave, akademske zajednice i stručne javnosti, građevinskog i energetskog sektora te pratećih industrija.

(fotografije sa skupa pogledajte u našoj fotogaleriji >)

 • slide1
 • slide2
 • slide3

Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

22. veljače 2018.

Zgrade gotovo nulte energije (nZEB) / povezivanjem znanosti, inovacija i gospodarstva

Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu profilirao se u prepoznatog dionika u području edukacije za energetski visoko učinkovite zgrade i umrežavanja znanstvenih institucija s gospodarstvom, s ciljem promicanja znanosti i inovacija te unaprjeđenja stanja tehnike, proizvoda, materijala i usluga.

Teme ovog stručnog skupa bile su:
– energetska učinkovitost i održivost zgrada, razine i definicije nZEB
– propisi, smjernice i planovi iz područja energetske učinkovitosti i održivog razvoja u zgradarstvu
– kriteriji zelene javne nabave u zgradarstvu
– projektiranje novih i obnova postojećih zgrada prema nZEB zahtjevima
– materijali, proizvodi i komponente za postizanje zahtjeva nZEB
– iskustva i izvedeni primjeri nZEB

Na skupu je najavljeno i formiranje klastera “nZEB.hr”, čiji je cilj promocija teme i povećavanje opsega realiziranih kvalitetnih “nZEB” projekata u Hrvatskoj, unapređenje svih zainteresiranih sudionika i međusobno povezivanje znanosti, inovacija i gospodarstva zbog jačanja kompetencija i povećavanja dodatne vrijednosti u proizvodima i uslugama.

Predavanja su prijavljena u Program stručnog usavršavanja HKA.

 • Datum: 22. veljače 2018. godine
 • Mjesto: Arhitektonski fakultet u Zagrebu
 • Polaznika: više od 290 registriramih

Predavači

Vrhunski predavači

Prof.dr.sc. Zoran Veršić, Arhitektonski fakultet

Irena Križ Šelendić, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

Jasmina Smokvina, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Mirjana Čagalj, predstavnik Hrvatske gospodarske komore

Valentina Turkalj, Središnji državni ured za središnju javnu nabavu

Doc.art. Mateo Biluš, Arhitektonski fakultet

Prof.dr.sc. Tihomir Jukić, Arhitektonski fakultet

Prof.dr.sc. Ljubomir Majdandžić, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Doc.dr.sc. Bojan Milovanović, Građevinski fakultet

Tomislav Franko, Wienerberger, d.o.o.

Doc.dr.sc. Iva Muraj, Arhitektonski fakultet

dr.sc. Jasna Jelinek, Velux Hrvatska, d.o.o.

Pred. Marin Binički, Pred. Darko Užarević, Arhitektonski fakultet

Asist. Marina Bagarić, Građevinski fakultet

Silvio Novak, Knauf-Insulation, d.o.o.

Michael Unterhofer, Schoeck

Aleksandar Terer, Profine Croatia, d.o.o.

Marin Kučiš, Alukonigstahl. d.o.o.

Antonija Mušović, AGC Flat Glass Adriatic, d.o.o.

Ante Čurko, Daikin Hrvatska, d.o.o.

Predstavnik udruge, SUPEUS

Str.sur. Mergim Gaši, Građevinski fakultet

 

Program skupa

Vrhunski program

AF_SU_nZEB_02_2018_program-1

Download prezentacija

Download

prezentacije

Ovdje možete skinuti prezentacije sa stručnog skupa >.